عرفان و حکمت
عرفان و حکمت در پرتو قرآن و عترت
تبیین عقلی و نقلی عرفان و حکمت و پاسخ به شبهات
صفحه‌اصلیدانشنامهمقالاتتماس با ما

علامه طباطبایی ره نقطه عطفی در تحولات علوم حوزه به وجود آورد

آيت‌الله مصباح تأکيد کرد: فعاليت‌هاي علمي و اخلاقي علامه طباطبايي (ره) نقطه عطفي در تحولات حوزه بوجود آورد، و تاثير کتاب اصول فلسفه و روش رئاليسم در چنين تحولي در علوم عقلي قابل مشاهده است.

به گزارش پایگاه عرفان و حکمت در پرتو قرآن و عترت، به نقل از پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت‌الله مصباح يزدي، ايشان در ديدار با ‌اعضاي شوراي سياست گذاري و کميته علمي همايش بين‌المللي «انديشه‌هاي علامه طباطبايي (ره) در تفسير الميزان»، تجليل از شخصيت‌هاي بزرگ علمي را از آموزه‌هاي بلند قرآني برشمرد و خاطرنشان کرد: يکي از روش‌هاي تربيتي قرآن يادآوري قصص انبياء و گذشتگان است تا از اين راه براي خودسازي و ديگر سازي بهره ببريم و قرآن به پيامبر(ص) نيز دستور مي‌دهد که از آنها ياد کنند.

وي با بيان اين‌که در شريعت اسلام نيز به صورت‌هاي مختلف از اين اصل بهره گرفته شده است، ابراز کرد: احياي نام کساني که در مکتب اهل بيت(ع) تربيت يافته و روش ايشان را زنده کرده‌اند، احياي نام و منزلت اهل بيت(ع) است.

آيت‌الله مصباح بزرگداشت و تجليل از عالمان خدمت‌گزار به دين و اهل بيت(ع) را مصداق شکر نعمت الهي توصيف کرد و افزود: در عصر ما علامه طباطبايي(ره) از کساني بود که بيشترين خدمت را به احياي ذکر خدا، معارف الهي و اهل بيت(ع) کرد و مي‌توان گفت نظير ايشان در حوزه کم ديده مي‌شود.

استاد اخلاق حوزه علميه با اشاره به سخنان شهيد مطهري درباره تفسير الميران، خاطرنشان کرد: استاد مطهري مي‌فرمود: همه چيزهايي که علامه در تفسير الميزان آورده با تکيه بر فکر نبوده، بلکه در بسياري از مطالب از الهامات الهي بهره گرفته است.

علامه مصباح با بيان خاطره‌اي از مقام معظم رهبري و عزم ايشان در هديه هر شب يک سوره فتح براي علامه طباطبايي(ره)، يادآور شد: تکريم عالماني که براي احياي معارف حقه اهل‌بيت (عليهم السلام) تلاش کرده اند، تنها يک کار اخلاقي و ادبي نيست بلکه اقدامي واجب است.

وي با بيان اين‌که در خصوص شخصيت علامه طباطبايي (ره) تا کنون برنامه‌ها و همايش‌هايي برگزار شده اما هيچکدام حق اين استاد بزرگ را ادا نکرده است، گفت: تشخيص اين‌که ما چگونه نام يکي از بندگان خدا را زنده و آثارش را معرفي کنيم بستگي به اين دارد که تا چه اندازه آن شخصيت را بشناسيم.

رييس مؤسسه آموزشي پژوهشي امام خميني(ره) ابعاد شخصيتي علامه طباطبايي (ره) را چشمگير توصيف کرد و ابراز داشت: کسي که کمترين شناختي نسبت به علامه داشته باشد عظمت و بزرگي ايشان را درک مي‌کند.

ايشان با تأکيد بر اين‌که علامه طباطبايي (ره) تنها در بعد تفسير قرآن شهره نبود، افزود: ابعاد شخصيتي علامه طباطبايي (ره) بسيار وسيع است و در تعداد زيادي از علوم ديگر نيز جايگاه ايشان ديده مي‌شود.

وي با اشاره به تأثيرگذاري علامه طباطبايي (ره) در تحول حوزه و تربيت شاگرداني بزرگ، خاطرنشان کرد: تعداد زيادي از مراجع و بزرگاني که در حوزه زبانزد هستند، ثمره تلاش‌هاي علمي و اخلاقي علامه طباطبايي (ره) هستند.

آيت‌الله مصباح با بيان کلام آيت‌الله صدوقي در خصوص شخصيت علامه طباطبايي (ره) خاطرنشان کرد: ايشان هيچ امتيازي براي خود قائل نبود با اين‌که کار ايشان در زمينه علوم عقلي صرفاً احياي ميراث گذشتگان نبود بلکه مباني جديدي را در فلسفه و علوم عقلي ابداع کرد.

وي با بيان اين‌که علامه طباطبايي (ره) در قبال بي‌مهري‌هايي که نسبت به فلسفه مي‌شد با شجاعت مي‌ايستاد، اظهار کرد: کتاب اصول فلسفه و روش رئاليسم علامه طباطبايي (ره) که علاوه بر تشريح فلسفه اسلامي، با فلسفه غرب نيز تطبيق داده شده است، مباني فکري و حقيقت فلسفه اسلامي را تبيين کرده است.

ايشان با تأکيد بر اين‌که علامه طباطبايي (ره) نقطه عطفي در تحولات علوم اسلامي حوزه به‌وجود آورد، گفت: يکي از برجستگي‌هاي شخصيت علامه که متأسفانه مورد غفلت نيز واقع شده توجه ايشان به مسأله ولايت‌فقيه است.

عضو مجلس خبرگان رهبري با بيان اين‌که علامه طباطبايي (ره) مباني انديشة ولايت‌فقيه را پايه گذاري کردند، تصريح کرد: پنجاه سال قبل، و زماني که هنوز سؤالي از ولايت‌فقيه در فضاي علمي و سياسي جامعه مطرح نبود تا کسي جواب آن را بدهد، علامه طباطبايي (ره) مقاله ولايت و زعامت را نوشتند و حتي در ضمن مسائل اجتماعي تفسير الميزان به مسأله ولايت‌فقيه اشاره کردند.

ايشان با تأکيد بر اين‌که ما کارهاي ابتکاري و عظيم علامه طباطبايي (ره) را نمي‌توانيم درست ارزيابي کنيم چون از شرايط و سختي‌هاي زمان ايشان خبر نداريم، ابراز کرد: امروز کسي که کتاب مي‌نويسد گروهي از شاگردان به او کمک مي‌کنند و افزون بر منابع مختلف از ابزارهاي جست‌وجو نيز استفاده مي‌کند، درحالي‌که علامه طباطبايي (ره) در زماني تفسير الميزان را نوشت که خودش تنها بود و هيچ همکاري نداشت و حتي از پرداخت کرايه خانه‌اش نيز عاجز بود.

وي افزود: علامه طباطبايي (ره) بدون حمايت اجتماعي و باوجود بي‌مهري‌هاي برخي اشخاص توانست کتابي را بنويسد که برکات آن امروز نيز در حوزه قابل مشاهده است.

ايشان اخلاص را سبب ماندگاري اقدامات برشمرد و يادآور شد: به برکت علامه طباطبايي (ره) و تفسير الميزان، امروز تفسير قرآن يکي از موضوعات اصلي براي درس‌هاي حوزه شده، و هر محققي در هر جاي جهان که بخواهد راجع به مسأله‌اي از اسلام تحقيق کند از تفسير الميزان بي‌نياز نيست.

آيت‌الله مصباح يزدي با اشاره به برخي بي‌مهري‌ها نسبت به برگزاري اين همايش اظهار داشت: فعاليت‌هاي انساني هميشه با ضعف‌هايي همراه است، لکن بايد منصفانه برخورد کرد و هميشه نيمه پر و خالي ليوان را با هم ديد، نه اينکه تنها ضعف‌ها را ببينند.