عرفان و حکمت
عرفان و حکمت در پرتو قرآن و عترت
تبیین عقلی و نقلی عرفان و حکمت و پاسخ به شبهات
صفحه‌اصلیدانشنامهمقالاتتماس با ما

اگر کسی فلسفه نداند، نمی تواند در علم اصول میدان دار باشد

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: اگر کسی فلسفه نداند، نمی‌تواند در علم اصول نیز میدان‌دار باشد.

به گزارش پایگاه عرفان و حمکت در پرتو قرآن و عترت به تقل از خبرگزاری ایسنا، آیت‌الله دکتر بهشتی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و از شاگردان علامه طباطبایی ره، در نخستین همایش «بزرگداشت حکمت و حکمای خراسان»، گفت: همانگونه که در پیام تسلیت مقام معظم رهبری آمده بود، آیت‌الله العظمی زنجانی ره عالمی ذوفنون و پناهگاهی برای فرهیختگان و اندیشمندان بود همانگونه که عالم، روحانی و مجتهد امروز باید اینگونه باشد.

وی ادامه داد: فقیه به معنای دقیق کلمه یعنی کسی که هم فقه اکبر بداند و هم فقه اصغر همانگونه که مرحوم لاهیجی بیان می‌کند البته برخی نیز آن را سه قسمت می‌کنند که شامل فقه اکبر، فقه اوسط و فقه اصغر است که منظور از فقه اوسط همان اخلاق است.

آیت‌الله بهشتی اظهار کرد: فقیه امروز باید به تمام معنا جامع باشد و همه چیز را در مکتب فقاهت و عقلانیت داشته باشد و چنین شخصیتی برای جهان تشیع، جهان اسلام و حتی جهان بشریت راهگشا خواهد بود زیرا جهان امروز تشنه همین فقه است هر چند که راهش را درست پیدا نکرده باشد.

وی افزود: اگر سنگر فقه اکبر فرو بریزد سایر بخش‌ها نیز از بین می‌روند زیرا این فقه اکبر است که در برابر فرقه‌ها و مکاتب انحرافی می‌ایستد.

این استاد حوزه علمیه قم خاطر نشان کرد: حضرت‌ آیت الله العظمی زنجانی ره شخصیتی است که فلسفه را در محضر علامه طباطبایی و امام خمینی ره آموخته و به همین دلیل است که می‌تواند در عرصه‌های مختلف موفق و میدان‌دار باشد، زیرا اگر کسی فلسفه نداند نمی‌تواند در علم اصول میدان‌دار باشد.

آیت‌الله بهشتی تصریح کرد: مرحوم آیت الله العظمی زنجانی ره جمله حکیمانه‌ای دارد که می‌فرمایند اگر از «کفایه» مرحوم آخوند خراسانی مباحث فلسفی را بگیرید، مثل مباحث آغاز علم اصول به یک «معالم» ساده تبدیل می‌شود.

وی خاطر نشان کرد: بنده به یاد دارم که ایشان همواره از اینکه مرحوم آشتیانی در مشهد غریب و مظلوم بودند ابراز تاسف می‌کرد و حقیقتا وجود امثال آیت‌الله العظمی زنجانی ره برای جامعه ما لازم است.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ابراز امیدواری کرد: طلاب و دانشجویان به مسائل عقلی و ذوقی توجه کنند زیرا این مسائل می‌تواند در حل مشکلات رایج جامعه راهگشا و تاثیرگذار باشند.

آیت‌الله بهشتی افزود: از نظر من بنیان‌گذار حکمت متعالیه ابوعلی سیناست و ملاصدرا آن را به اوج رسانده است و شروع مباحث مربوط به حکمت متعالیه در آثار ابوعلی سینا در «اشارات فی‌تفسیر الایات»آمده است و البته باید بگوییم که برخی از مسایل حکمت متعالیه در اندیشه ملاصدرا دچار قبض شده است که این بخش‌ها در اندیشه عالمانی چون علامه طباطبایی بسط یافته است.

وی تاکید کرد: با این وجود باید مجددا تاکید کنیم که ابوعلی سینا هم بر اشراقیون و هم بر صدراییون حق بزرگ و عمده‌ای دارد.

گفتنی است؛ این مراسم به مناسبت سالگرد ارتحال فقیه حکیم حضرت آیت‌الله العظمی سید محمدعزالدین حسینی زنجانی در دفتر تبلیغات اسلامی خراسان برگزار شد.